سنگ زمرد و خصوصیات آن
دنیای رنگارنگ سنگها و جذابیتی که در جواهرات از خود به نمایش میگذارند نگاه هر بینندهای را تسخیر میکند. بر اساس باورها و اعتقاداتی که در گذشته نسبت به خواص سنگهای قیمتی وجود داشته محبویت آنها را بین افراد مختلف جامعه بیشتر کرده است. زمرد نیز از جمله سنگهای زیبای قیمتی است که از ترکیبات سیلیکات آلومینیوم و بریلیوم تشکیل شده است. زمرد به رنگ سبز شناخته شده است که سختی بین ۷٫۵ تا ۸ موس را داراست.
خصوصیات زمرد از نگاه ارسطو و ادیان مختلف
نام این سنگ زیبا ریشه در واژهی اسماراگودس دارد که کلمهای یونانیست. ارسطو در خواص سنگ زمرد مینویسد که همراه داشتن این گوهر قدرت حضور در سخنرانیها و در تجارت را افزایش میدهد، سبب پیروزی در دادرسی میشود، باعث حل و فصل کارها شده و آرامش و تسلی خاطر را به همراه دارد. همچنین استفاده از آن در گردن آویز و انگشتر می تواند از بیماری صرع پیشگیری کند.
رنگ سبز یکی از رنگهای مقدس در ادیان مختلف نظیر اسلام به شمار میآید به طوری که کلیسای کاتولیک نیز از آن به عنوان رنگی مقدس یاد کرده است. قبل از اینکه عدسی عینک به وجود بیاید از نوع شفاف این سنگ برای بزرگنمایی در مطالعهی کتاب مورد استفاده قرار میگرفت.
این سنگ در قبیلههایی در آمریکای جنوبی نیز مقدس شمرده میشد به طوری که آن را میپرستیدند و از نظر دارویی نیز از آن استفاده میکردند.
در مصر باستان نیز مردم بر این باور بودند که این سنگ نماد زندگی ابدی و هدیهای از جانب خداوند حکمت میباشد و گوهر محبوب ملکه کلئوپاترا بود. در تورات نیز از این سنگ به عنوان زیربنای بیتالمقدس یاد شده که به همین دلیل نزد مردم بیتالمقدس و قوم بنیاسرائیل از ارزش بالایی برخوردار است.
اولین معدن استخراج زمرد
اولین معدن استخراج سنگ زمرد، معدنی در نزدیکی دریای سرخ در مصر واقع بوده است. به همین دلیل تمام جواهرات قدیمی مزین شده به سنگ زمرد مربوط به این معادن میباشند. استخراج در این معدن به صورت کامل انجام شد به طوری که میتوان گفت تمام سنگهای موجود در آن به پایان رسیدند. این معدن در دامنهی کوههای جبل سیکائیت و جبل زوبارا در اتباع شمالی و موازی با دریای سرخ بودند.
خصوصیات ظاهری سنگ زمرد
بیشتر بلورهای زمرد یافت شده دارای ناخالصیهایی چون ترکهای داخلی، کانیهای مهمان و مایعات و حبابهای گاز بوده که در صورت بالا بودن مقدار این ناخالصیها رنگ آن به صورت مات درآمده و مشخصهای است که میتوان توسط آن زمرد اصل را از نوع تقلبی آن شناخت.
رنگ زمرد
رنگ سبز زمرد با دامنهای از سبز مایل به زرد تا سبز مایل به آبی دیده میشود که رنگ اشباع شدهی آن به صورت سبز سیر خالص با تن رنگی تیره بسیار گرانقیمت است به طوری که در صورت وجود ناخالصیهای فراوان نیز از نوع شفاف آن با ارزشتر است. زمرد با رنگ زیبا و دلنشینش بیشک یکی از مشهورترین و محبوبترین عضو خانوادهی بریل است.
از دیگر اعضای خانوادهی بریل میتوان به آکومارین، هیلدور و بریل طلایی، مورگانیت، بیگسبیت و گوشنیت اشاره کرد. علت رنگ سبز عمیق زمرد به دلیل وجود ناخالصیهای فلزی چون زاکرومیوم و یا وانادیوم میباشد.
نوع بازتاب نور در سنگهای زمردی با اشکال مختلف چون چشم گربهای، استار یا ستارهای و تراپیچ دیده میشود که هر کدام درنوع خود زیبایی منحصر به فردی به این کانی گرانقیمت میبخشند.