درجه بندی الماس چگونه است؟
الماس یکی از شگفتانگیزترین کانی موجود در جهان است که زیبایی بینظیرش بسیار چشمگیر و خیره کننده است. زمانی که الماس کشف شد هیچ استاندارد خاصی برای فروش آن وجود نداشت و معمولا وزن الماس بیانگر ارزش آن بود. این وضعیت تا اواسط قرن بیستم ادامه داشت تا اینکه سازمان گوهر شناسی آمریکا (GIA) استانداردهایی را برای درجهبندی الماس تعیین کرد تا بتوان توسط آن ارزش الماس را بدست آورد. این استاندارد شامل چهار ویژگی مهم الماس است که در همهی زبانها در سراسر جهان به صورت یکسان به کار برده میشود و این گونه بود که کیفیت یک الماس به یک زبان جهانی تبدیل شد.
هر الماس دارای چهار ویژگی رنگ، شفافیت، وزن و نوع برش است که این چهار ویژگی تعیین کنندهی میزان کیفیت و ارزش الماس است و قیمتگذاری نیز توسط این چهارویژگی صورت میگیرد.
درجهبندی رنگ الماس (Color)
رنگ یکی از معیارهای مهم سنجش کیفیت الماس محسوب میشود. معمولا الماس بیرنگ مشابه یک قطره آب زلال از کیفیت بالاتری برخوردار است. علت ایجاد رنگهای مختلف الماس به از ایجاد ناخالصی شیمیایی یا عیوب ساختاری نشات میگیرد که هر چه میزان آن بیشتر شود ارزش الماس پایینتر است. سیستم درجه رنگی D-Z در GIA از استاندارهای کیفیت رنگ پذیرفته شده در جهان است. این درجه بندی از الماس بیرنگ و شفاف (D) شروع شده و به رنگ زرد روشن (Z ) ختم میشود. برخی از این ناخالصیها با چشم غیرمسلح دیده نمیشوند ولی با این حال پس از بررسیهای تخصصی در زیر نور کنترل شده میزان کیفیت آنها سنجیده میشود.
درجهبندی شفافیت الماس (Clarity)
این استاندارد همانطور که از نام آن پیداست به وجود هر گونه ناخالصی درونی یا سطحی در الماس اشاره میکند. الماس در طبیعت در شرایط بسیار سختی پدید میآید که ممکن است با کاهش یا افزایش معیارهای لازم برای ساخت الماس مقداری ناخالصی در آن پدید آید و روی ظاهر الماس تاثیر بگذارد. این استاندارد تعداد، رنگ، اندازه و نوع محل قرار گیری ناخالصی را در ۶ گروه همراه با زیرگروه هایشان در ۱۱ گروه مورد سنجش قرار میدهد. به طبع هرچه الماس خالصتر، کمیابتر و ارزش آن نیز بیشتر است.
درجه بندی برش الماس (Cut)
برش استاندارد الماس یکی دیگر از معیارهای مهم سنجش کیفیت آن محسوب میشود. سنجش برش صفحات سنگ و چگونگی شکست و بازتاب نور در آن از عوامل موثر در تعیین ارزش الماس است. یک برش استاندارد و کامل شامل تناسب، تقارن، و صیقل برای عکس العمل مناسب الماس، در مقابل نور است که شامل سه ویژگی زیر می شود.
براقی (Brilliancy)
میزان نور سفیدی که از سطح و درون یک سنگ منعکس میشود.
دیسپرژن (Dispersion)
تجزیهی نور سفید به تمامی طیفهای رنگین کمان.
روشن و خاموش شدن صفحات (Scientilation)
میزان درخششی که الماس ایجاد میکند و الگوی منطقههای تاریک و روشن در سنگ که توسط انعکاس نور در الماس به وجود میآید.
درجهبندی وزن الماس (Carat Weight)
وزن الماس از قدیم الایام یکی از معیارهای مهم سنجش الماس است و آن را با واحد اندازهگیری قیراط تعیین میکنند. هر یک گرم معادل با ۵ قیراط میباشد. الماسهای بزرگتر کمیابتر هستند و ارزش قیمتی بالایی نیز دارند. همانطور که در ابتدای مقاله نیز به آن اشاره شد ممکن است دو الماس هم وزن دارای قیمتهای متفاوتی باشند که منشاء آن نیز به خاطر درجهبندی ویژگی های استاندارد الماس می باشد.