چگونه اسکناس تقلبی را تشخیص دهیم
یکی از معزلات موجود در هر جامعهای وجود سودجوهاییست که به هر طریقی سعی در فریب مردم دارند. از تولید کالاهای غیراصل تا چاپ پولهای تقلبی، همگی از جمله نمونههای کوچک سودجویی در جوامع امروز است که نشات گرفته از عدم دقت و توجه افراد میباشد. زیرا با وجود تفاوتهای مشهودی که بین اسکناس واقعی و اسکناس تقلبی وجود دارد میتوان به راحتی آنها را از یکدیگر تشخیص داد. در این مقاله سعی داریم تفاوتهای بین اسکناس اصل و تقلبی را بررسی کنیم تا دچار چنین کلاهبرداریهایی نشویم.
اگر با دقت به اسکناسهای مبالغ مختلف توجه کنید، علامت و نشانههای فراوانی برای جلوگیری از کپی بردازی از آنها صورت گرفته است. همین نشانهها به سادگی قابل تقلید نبوده و از جمله مواردی هستند که میتوان توسط آنها اسکناسهای اصل را از تقلبی تشخیص داد. از جملهی این نشانههای امنیتی در مبالغ ۵۰۰٫۰۰۰ ریالی ایرانچک میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- Watermark: اگر این اسکناس را در معرض نور آفتاب قرار دهید یک تصویر سهبعدی از یک پرنده به صورت روشن و الکتروتایپ بر روی آن مشاهده خواهید کرد.
- نخ امنیتی پنهان: اگر با دقت به این اسکناس توجه کنید نخ مخصوصی را درون آن مشاهده خواهید کرد که عبارت R.IRAN روی آن درج شده است.
- نخ امنیتی پنجرهای: نخ دیگری نیز غیر از نخ امنیتی پنهان در این اسکناس به صورت هولوگرافیکی به کار برده شده است که قسمتی نمایان و قسمتی دیگر در بطن کاغذ مخفی میباشد و با قرار دادن این اسکناس در معرض نور میتوانید این نخ را به صورت کامل مشاهده کنید.
- طرح مکمل: این طرح به صورت تصویری و عددی به گونهای چاپ شده است که قسمتی از طرح در رو و قسمتی دیگر در پشت ایرانچک قرار گرفته و در مقابل نور همدیگر را کامل میکنند.
- چاپ برجسته: اگر دست خود را به آرامی روی اسکناس بکشید متوجه این طرح سهبعدی خواهید شد که چاپ آن در سه رنگ انجام شده است و به راحتی با انگشتان دست قابل لمس و شناسایی است.
- طرح مخفی: یکی دیگر از این نشانهها طرح مخفی است که به صورت چاپ برجسته روی اسکناس قرار دارد و اگر به صورت افقی در معرض نور به آن نگاه کنید متوجه این طرح مخفی خواهید شد.
- طرح خطی: تمام نقوش موجود روی ایران چک با استفاده از نرمافزاهای امنیتی طراحی شده و به صورت خطی است. که هر کدام از این خطوط حامل اطلاعات رنگ خود میباشد. این طراحی در اسکناسهای جعلی از ترکیب نقاط رنگی تشکیل شدهاند که به راحتی با ذرهبین قابل مشاهده هستند.
- طراحی خطی سهبعدی: این طراحی یکی از انواع خاص طراحی میباشد که نقشهای پیادهسازی شده در آن به صورت سهبعدی به نظر میآیند.
- نوشتههای میکروپرینت: این نوشتهها بسیار ریز هستند که با ابزاری چون ذرهبین قابل مشاهده میباشند و تنها با دستگاههای چاپ امنیتی قابل انجام هستند.
- جوهر فلورسنت: مرکبی که در چاپ این اسکناس استفاده شده در صورت قرار گرفتن در تابش نور ماوراءبنفش میتواند رنگ واضح سبز فسفری را به نمایش بگذارد.
- چاپ نامرئی: همانطور که در گزینهی یک به آن اشاره شد طرحهای پرنده و عدد ۵۰ در این اسکناس توسط تکنولوژی چاپ نامرئی پیادهسازی شده که در معرض نور خورشید با رنگهای قرمز و آبی به صورت مکمل نمایان خواهد شد.
- شماره سریال: یکی دیگر از ویژگیهای بارز ایرانچک شماره سریال آن میباشد که با استفاده از مرکب قرمز و مشکی فلورسنت بوده و تحت تابش نور ماوراءبنفش به رنگهای طلایی مایل به زرد و سبز تغییر رنگ میدهد و همچنین الیاف فلورسنتی نامرئی در پشت و روی کاغذ ایرانچک وجود دارد که تحت تابش اشعهی ماوراءبنفش در چهار رنگ زرد، سبز، قرمز و آبی قابل مشاهده است.
شش مورد از این ویژگیها بدون هیچ ابزاری قابل مشاهده هستند و در صورتی تهیهی یک چراغ مجهز به اشعهی ماوراءبنفش باقی ویژگیها نیز قابل رویت خواهند بود. عدم توجه به ویژگیهای ذکر شده در این مقاله میتواند میدان فعالیت را برای سودجویان این عرصه بازگذاشته و به صورت مرتب شاهد وجود اسکناسهای تقلبی در بازار باشیم.