چرا لبههای سکه شیار دارد
قبل از اینکه به سوال چرا لبههای سکه شیار دارد پاسخ دهیم، میخواهم در مورد یکی از رفتارهای مخرب اجتماعی که درصورت عدم کنترل جان و مال آدمی را به هدر خواهد داد صحبت کنیم که مقدمهای باشد برای پاسخ به این سوال.
حرص و طمعِ کسب ثروتِ بیشتر، یکی از ویژگیهای ذاتی بشر میباشد که برخی برای رفع این نیاز، دست به هر کاری میزنند تا به طریقی، درست یا غلط برای رفع این نیاز خود برآیند. زمانی که این ویژگی کنترل نشود کار به جاهای باریک کشیده شده و فریب و تقلب در رفتار و کسبوکار چنین اشخاصی نمود پیدا میکند. ثروتی که اینگونه کسب شود، در نهایت بلای جان خود و خانوادهی خود خواهد بود. در این حوزه از مسائل اجتماعی داستانهای فراوانی شنیدهایم ولی همچنان بسیاری از افراد به چنین داستانهایی اعتقاد نداشته، چنان که افراد بزرگ و سرشناس سیاسی نیز با وجود زندگی مرفه با انجام کارهای نقیض اصول اسلامی، نان افراد طبقه ی متوسط و پایین دست را نیز آجر میکنند. واردات بیرویهی اجناسی که در داخل کشور نیز تولید میشوند و اختلاسهایی که همه ساله شاهد آن هستیم از جملهی این موارد میباشد.
این سودجوییها در تمام ادوار تاریخ، مشهود بوده و در هر دوره، افراد سودجو با فریب و تقلب اقدام به ثروت اندوزی کردهاند. این تقلبها گاها در ظاهر و در بیشتر مواقع به صورت پشت پرده انجام شده و نهایتا زندگی را برای قشر ضعیف جامعه سختتر میکنند.
ما روزانه با بسیاری از این افراد روبه رو میشویم و بدون انجام هیچ واکنشی آنها را در ادامهی این مسیر همراهی میکنیم .در ایام قدیم معمولا این تقلبها به صورت ظاهری انجام میشد و اگر چه این عمل برای افراد بسیاری عیان بود ولی کسی توجهی به آن نمیکرد. امروزه در دنیای پیشرفت و تکنولوژی این تقلبها بیشتر به صورت پشت پرده انجام شده به طوری که کسی سر از کار دیگری درنمیآورد.
برخی از اوقات برای جلوگیری از ادامهی انجام تقلبها تدابیری اندیشیده میشود تا ریشههای فساد به طور کلی در زمینه ی مورد نظر خشک شود. این تدابیر معمولا در ایام قدیم بسیار موثر بود. حال در ادامه، دلیل شیارهای موجود در لبهی سکهها را به اتفاق هم بررسی میکنیم.
چرا لبههای سکه شیار دارد؟
شاید در ابتدا تصور میکردیم که این شیارها برای زیبایی ظاهری سکه طراحی شده است ولی این اتفاق یکی از تدابیر موثر برای ریشه کن کردن سودجویی در این حوزه توسط پادشاهان و حاکمان گذشته بوده که فساد رایج آن دوران را به صورت کلی از بین برد.
همانطور که میدانید در زمانهای قدیم سکههایی که به عنوان پول با آن معامله میشدند از فلزات طلا و نقره ضرب میشدند. برخی از سودجویان در این دوره با تراشیدن لبهی این سکهها مقداری طلا و نقره برای خود جمعآوری میکردند. به این ترتیب، روز به روز از میزان وزن و به طبع ارزش سکهها کاسته میشد. پادشاهان و حاکمان برای رفع چنین سودجویی اقدام به ایجاد شیار در لبههای سکه نمودند و به این ترتیب سکهی تراشیده شده نسبت به سایر سکهها مشخص می شد و هیچ کس حاضر به انجام کار یا فروش کالا در ازای سکهی تراشیده شده نمیشد و به این ترتیب این عمل توسط سودجویان ترک شد. شاید با خود بگویید که اکنون که سکهها از طلا و نقره نیستند چرا همچنان شیار دور لبهی سکهها باقی مانده است؟ به مرور زمان که مردم به این شکل از سکه عادت کرده بودند همچنان سکهها ظاهر خود را حفظ کرده و به همان صورت باقی ماندند. شاید دانستن این موضوع و هر بار تماشای سکهها ایدهای برای رفع فسادهای رایج در جامعه خلق کند.