طلاکاری یا آب کاری با طلا چیست؟
اگر علاقمند به جواهرات و دنیای طلا و زیورآلات باشید حتما واژهی آبکاری را شنیدهاید. اگر از رنگ زیورآلات خود خسته شدهاید میتوانید به راحتی با عملیات آبکاری رنگ آن را تغییر دهید یا اگر قطعهای از جواهر شما با مقداری مادهی شیمایی برخورد کرده باشد و دچار تغییر رنگ شود، جای هیچ گونه نگرانی نیست و شما میتوانید به راحتی با روش آبکاری آن را به حالت اول خود دربیاورید. وقتی طراحی قطعه طلایی را میپسندید ولی رنگ آن برای شما جذابیتی ندارد، از فروشنده بخواهید با آبکاری رنگ آن را برای شما تغییر دهد.
آبکاری چیست؟
همانطور که از مقدمهی بالا میتوان حدس زد آبکاری، اصطلاحی است که به روکش کردن یک قطعه توسط فلزی دیگر اطلاق میشود. این عمل معمولا به وسیلهی جریان الکتریکی انجام میشود از همین رو به آن آبکاری الکتریکی نیز میگویند. عمل آبکاری در محلول انجام میپذیرد. محلول آماده شده برای آبکاری دارای یونهای مثبت یا کاتیونهای فلز روکش میباشد که به صورت یک لایه روی قطعهی مورد نظر اضافه میشود. این کار علاوه بر ترمیم، شفافیت و تغییر رنگ باعث افزایش مقاومت جسم در برابر سایش، خوردگی، زنگ زدن، اکسید شدن و خراش میشود. فلزات روکشی که برای آبکاری استفاده میشوند معمولا از نوع فلزات با ارزش و گرانبها میباشد تا کیفیت قطعهی مورد نظر را، با ارزش جلوه دهند. این فلزات اغلب از جنس طلا، رودیوم و نقره انتخاب میشوند که برای روکش فلزات کمارزش و کدر همانند مس، نیکل و برنج مورد استفاده قرار میگیرد.
تاریخچه ی آبکاری
روش آبکاری به بیش از صد سال پیش باز میگردد که برای اولین بار توسط لوئیجی والنتینو مورد استفاده قرار گرفت سپس در سال ۱۸۵۶ موریتس فن یاکوبی روکش دهی فلزی را با احیا کاتیون به وسیلهی جریان الکتریکی به جهانیان معرفی کرد.
طلاکاری یا آب کاری با طلا چیست؟
معمولا روکشهای طلایی به دلیل بالا بودن ارزش طلا و دوام بالای آن پرطرفدار هستند، از همین رو بدلیجاتی چون نقره، مصنوعات طلا و حتی قطعاتی که خود، از طلا ساخته شدهاند را توسط روش آبکاری با روکشی از طلا میپوشانند تا علاوه بر زیبایی و شفافیت، استحکام آن را به صورت چشمگیری افزایش دهند.
روش آبکاری معمولا به چهار روش زیر انجام میشود که هر کدام متناسب با روشِ کاری خود دارای مزایایی هستند.
- آبکاری طلا از نوع سیانیدی
- آبکاری طلا از نوع آلیاژی
- آبکاری طلا از نوع اسیدی
- آبکاری طلا از نوع سولفیتی
آبکاری طلا از نوع سیانیدی همان روش رایجی است که زرگرها توسط آن، در کارگاه ای طلاسازی قطعات مختلف را آبکاری میکنند. این روش معمولا به دلیل تنوع رنگی بسیاری که در آن وجود دارد دارای محبوبیت بیشتری نسبت به سایر روشهای آبکاری میباشد.
یکی دیگر از روشهای آبکاری از نوع آلیاژی میباشد. از مزایای این روش میتوان به ثبات رنگ و دوام بالای آن در مقابل خوردگی و سایش اشاره کرد. به دلیل مقاومت بالای این روش معمولا در صنایع پزشکی، دندنپزشکی و هواپیمایی مورد استفاده قرار میگیرد. همینطور این نوع از آبکاری برای لحیم کاری و جوشکاری نیز توصیه میشود.
آبکاری طلا از نوع اسیدی از دیگر روشهای آبکاری محسوب میشود. در این روش PH مورد نظر در محدودهی اسیدی قرار دارد. سختی لایهی آبکاری در این روش به ترکیبات داخل محلول بستگی دارد. ثبات رنگ در این روش بسیار بالاست و میتوان طیف رنگی متنوعی را در این روش روی قطعات مختلف پیادهسازی کرد.
از مزیتهای بسیار مهمی که در روش آبکاری طلای سولفیتی وجود دارد ضخامت بالای آن است. در این روش میتوان در هر دقیقه ضخامت ۸ میکرون را به لایهی آبکاری افزود. این روش مناسب قطعاتی است که نیاز به روکش ضخیم دارند. نتیجهی کار در این روش بسیار چشم نواز و منحصر به فرد خواهد بود.