تاریخچه طلا در ایران
مورد مطالعه قرار دادن تاریخچه طلا و جواهر در ایران برای کسانی که به هر نحوی با این فلز گرانبها سروکار دارند میتواند مفید و مؤثر واقع شود. از آنجایی که ایران از نظر جغرافیایی در مکانی قرار گرفته که منابع و ذخایر چون فلزات در آن بسیار فراوان است. همین موضوع سبب شده از گذشته تا به امروز صنعت فلزکاری همانند طلا پر رونق باشد. از همان روزها کشورهای بسیاری در جهان میخواستند این صنعت را در دست بگیرند و حتی با پیشرفت هایی که هر روز در این صنعت ایجاد میشد کارهایی را هم انجام دادند.
از اینرو به جهت همین تاریخ و گذشتهای که ایران در مورد فلزات قیمتی و جواهرات از خود بر جا گذاشته است. بر آن شدیم در فرصتی که در اختیار داریم در کنار شما به تاریخچه طلا در ایران بپردازیم.
نقش طلا در تاریخ ایران
در این قسمت در نظر داریم به دنبال بازنگری تاریخچه طلا در ایران به شما در مورد نقش صنعت طلا و جواهرسازی در دو دوره یعنی قبل و بعد از ورود اسلام را مورد بررسی قرار دهیم. پس، بی معطلی به بخش بعدی مقاله میپردازیم.
نقش طلا در ایران قبل اسلام
در حالی داریم تاریخچه طلا در ایران را باز بینی میکنیم. مطلع میشویم طلا در ایران و بسیاری از کشورها از همان گذشته به عنوان شیء تزئینی مورد استفاده قرار میگرفت. بدین ترتیب در کنار این زینت بخشی، نقش زیبایی را هم ایفا میکرد. به همین جهت است که ایران از همان گذشته بسیار دور به فلزکاری روی آورد. در فلزکاری طلا از جمله فلزاتی بود که مورد استفاده قرار میگرفت تا اشیا و زیورآلات قیمتی و گرانبها خلق کنند. پیشرفت در صنعت فلزکاری برای ایرانیان باستان به قدری ارزشمند بود که با تغییر و تحولی که در این صنعت ایجاد گردید سبب شد در دوره هخامنشیان حرفه جواهر سازی روی کار بیاید.
در دوره هخامنشیان صنعت طلا و جواهرسازی داشت به سمت و سویی پیش میرفت که سنت های مختلف ایرانیان را به شکلی هنرمندانه با هم تلفیق میکردند تا در این صنعت بر روی فلزات گرانبها رونمایی کنند. وقتی تاریخ را ورق میزنیم، متوجه میشویم که در زمان پارتیان، افرادی که بر روی فلزات گران قیمت از جمله طلا کار میکردند، شکل و شمایل جواهرات جلوه و شکوه خاصی به خود گرفت.
بعد از گذشت مدت زمانی و در نهایت در دوران سلسله ساسانیان، صنعت جواهرسازی و کار بر روی فلزات قیمتی شکل تازهای به خود گرفت. بدین مفهوم که جواهر سازی در ابعاد کوچکتر هم به وجود آمد تا ظرافت کار بر روی گوهرها و جواهرات گرانبها بیشتر از قبل توسط استادان زبردست و ماهر به معرض نمایش گذاشته شود.
نقش طلا در ایران پس از اسلام
ایران که داشت در صنعت جواهر سازی بر روی سنگ های قیمتی پیشرفت های قابل توجهی مینمود که در تاریخ به دوران پس از اسلام روبرو میشود. با ورود اسلام به ایران، همه بخش ها از جمله صنعت طلا و جواهرسازی هم دستخوش تغییراتی شد. به طوری در صنعت جواهرسازی، نقش و نگار تصویر بر روی جواهرات مجاز نبود. در کنار این ممنوعیت ها، با این حال هنرهای جدیدید از جمله ملیله کاری، مینا کاری به روی کار آمد. در دوره های بعدی استفاده از طبیعت جلوه خاصی به صنعت فلزکاری داد. اگر کمی توجه کنید در این دوران هنر و فرهنگ عرب در کنار الهامی که هنرمندان فلزکار از کار بر روی فلزات قیمتی میگیرند، به نوعی بیشتر خودنمایی میکند.
همینطور که در گذر تاریخ به سال های جلوتر میرسیم و تاریخچه طلا در ایران را مورد مطالعه قرار میدهیم. متوجه میشویم که در صنعت طلا و جواهر سازی سایر هنرها هم به روی کار آمد که نقش و نگار مینیاتور در دوره صفویان بر روی فلزات گران قیمتی از جمله هنرهایی بود که ارزش بالایی داشت. رفته رفته با روی کار آمدن سلطنت قاجاریه، نقش و نگارهای غربی که برگرفته از هنر و فرهنگ غربی بود در صنعت طلا و جواهرسازی ایران خودنمایی میکرد.
در این لحظه مقاله پیشرو تحت عنوان بررسی تاریخچه طلا در ایران به پایان رسید. امیدواریم مورد توجه شما مخاطبین عزیز قرار گرفته باشد.